Kastelen

Kasteel bezoeken

In dit blogartikel vind u de mooiste kastelen in Nederland en Europa die u alleen, met partner of uw gezin kunt bezoeken. Kastelen om alleen, met het gezin, of met je partner te bezoeken. Informatie over kasteel typen, populaire kastelen, de top kastelen in het buitenland en algemene informatie over kastelen. Op deze blog leest u daar meer over. Maar ook mooie buitenplaatsen, de sloten, hoogburchten en laagburchten.


Interessante kastelen, woontorens, waterkasten, donjons, motte, romantische of militaritische kastelen per land of per provincie. Mooie kastelen in zuid-holland, kastelen in Gelderland en prachtige chateau’s in Frankrijk. Historische topkastelen.

Kastelen zijn historische bouwwerken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Nederland. Deze majestueuze gebouwen waren niet alleen de thuisbasis van de koningen en edelen, maar ook van belangrijke politieke en sociale bijeenkomsten.

In Nederland zijn er vele kastelen te vinden, elk met hun eigen unieke geschiedenis en architectuur. Een van de bekendste is het Muiderslot, gelegen aan de monding van de Vecht. Dit middeleeuwse kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd en diende als verdedigingswerk tegen de Vikingen en later tegen de Spanjaarden.

Een ander beroemd kasteel is Kasteel de Haar, gelegen in de buurt van Utrecht. Dit kasteel werd gebouwd in de 14e eeuw en is het grootste kasteel van Nederland. Het kasteel is een voorbeeld van neogotische architectuur en heeft vele kamers en zalen die prachtig zijn ingericht.

Naast deze twee beroemde kastelen zijn er nog vele andere kastelen te vinden in Nederland, zoals het Kasteel Huis Bergh in Gelderland en het Kasteel Duivenvoorde in Zuid-Holland.

Hoewel de meeste kastelen tegenwoordig niet meer worden gebruikt als woonhuizen, zijn ze nog steeds een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Veel van deze kastelen zijn opengesteld voor het publiek en bieden de mogelijkheid om meer te leren over de geschiedenis van Nederland en de rol die kastelen hebben gespeeld in het verleden.

Twintig mooie kastelen in Nederland

1. Kasteel de Haar – Haarzuilens, Utrecht

Kasteel de Haar vroeger in de maand september het buitenverblijf van een puissant rijke baron en barones. Groot industriëlen, bankiers, kunstenaars en filmsterren kwamen dan naar het kasteel. Tegenwoordig kunnen ook de ‘gewone’ burgers en buitenlui van deze pracht genieten. Je kunt een rondleiding krijgen (er is er ook eentje speciaal voor kinderen) en door de kasteeltuinen struinen met onder andere vijvers, een doolhof en hertenkamp. Het kasteel zelf is alleen te bezoeken met een rondleiding.

Kasteel de Haar

Meer informatie

2. Kasteel Muiderslot – Muiden, Noord-Holland

Het is ronduit een kasteelparadijs voor kinderen in Kasteel Muiderslot. Zo kunnen ze een spannende torenroute doen waarbij ze zich verkleden als ridder of jonkvrouw en het kasteel verdedigen tegen de vijand (met als beloning een heuse riddermedaille). Ook kan je in de tuinen van het kasteel een valkenier in actie zien en is er een familierondleiding waarbij je kroost leert hoe het vroeger was om als kind op een kasteel te wonen. In de schoolvakanties zijn er ook extra activiteiten zoals theatervoorstellingen voor kinderen. Ook leuk: het is hier mogelijk om een kinderfeestje te vieren.

Meer informatie

3. Kasteel Hoensbroek – Zuid-Limburg

Kasteel Hoensbroek is een van de grootste, middeleeuwse kastelen van ons land. Je kunt er oud-Hollandse spellen met je gezin spelen zoals steltlopen en ringwerpen. Ook kun je door het kasteel een speurtocht langs verschillende schatkisten doen, met onderweg een gevangenis, geheime kamer en een guillotine. Actie volop, kortom. Ook hier is het mogelijk een kinderfeestje te vieren, daarnaast zijn er regelmatig workshops (schermen, schat zoeken, parfum maken, en nog veel meer).

Meer informatie

4. Slot Loevestein – Poederoijen, Gelderland

Spannend: bij een bezoek aan Slot Loevestein   ontvang je je eigen persoonlijke sleutel. Verken het kasteel op eigen houtje, waarbij gidsen op verschillende plekken informatie geven over de ridders en soldaten die hier vroeger leefden. Speciaal voor kinderen wordt er ook een verhaal verteld waarbij ze zelf in een boekenkist mogen klimmen. Ook een leuke plek voor spannende kinderfeestjes.

Meer informatie

5. Kasteel Ammersoyen – Ammerzoden, Gelderland

Deze imposante Kasteel Ammersoyen stamt uit 1280 en ademt vaderlandse geschiedenis. Er zijn hier tal van activiteiten. Ook zijn er kinderfeestjes met verkleedkleding mogelijk, waarbij er ook nog eens onderdelen van een harnas mogen worden gepast in de wapenkamer. Genieten!

Meer informatie

6. Kasteel Heeswijk – Heeswijk, Noord-Brabant

Je kinderen gaan lekker spelen in Kasteel Heeswijk. Ze gaan op ontdekkingstocht en op zoek naar geheime trappen en gangen, ze beklimmen de toren en proberen een ridderhelm. Ook leuk: de gastheren en -dames kennen bijzondere kasteelverhalen waarbij kinderen aan hun lippen hangen. Kasteel Heeswijk

kun je hele kasteel, de tuin en het landgoed gaan ontdekken.

Kasteel Heeswijk

Meer informatie

7. Kasteel Duivenvoorde – Voorschoten, Zuid-Holland

Het park rond het kasteel Duivenvoorde is prachtig, er zijn vaak rondleidingen, exposities, lezingen en concerten, en ook de wijn- en spijsproeverij is er top. Maar goed, dat kan jouw kids allemaal gestolen worden natuurlijk. Voor hen is er een speciale familierondleiding. Tijdens dit interactieve programma gaan de kinderen samen met een gids op avontuur door het kasteel. Ze maken kennis met de gebruiken van de families die op Duivenvoorde woonden en gebruiken bijna al hun zintuigen: hun ogen en oren natuurlijk, maar ook de handen en zelfs hun neus. De rondleiding eindigt op de kinderzolder waar ze van alles kunnen doen, zoals een schilderij naspelen.

Kasteel Duivenvoorde

Meer informatie

8. Kasteel Groeneveld- Baarn, Utrecht

kasteel Groeneveld – eigenlijk buitenhuis – is gebouwd rond 1710 en ligt in een prachtig bos. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen, zoals een poppentheater en verschillende speurtochten. Zo kunnen ze in het park op zoek naar verdwenen materialen uit een ‘boomboek’ en krijgen ze na afloop een medaille. Ook het kasteel zelf is natuurlijk te bezoeken: ontdek alle hoeken en gaten en leer over de leefwijze van de vroegere bewoners.

Meer informatie

9. Kasteel Cannenburch – Vaassen, Gelderland

Bij Kasteel Cannenburch op de Veluwe zie je precies hoe men in de 18e eeuw leefde. In een film zie je de oude kasteelheer en zijn vrouw en zij vertellen over hun leven op de Cannenburch. Tegenwoordig wordt het kasteel niet meer bewoond en is het alleen een museum. Een leuke plek voor kinderfeestjes: in de feestelijk versierde gewelvenkelder krijgen de kinderen wat lekkers en daarna verkleden de jongens zich als ridder en de meisjes als jonkvrouw. Via geheime trappen kom je uit op de zolder, waar je een leuke verrassing wacht.

Meer informatie

10. Kasteel Huis Bergh – ‘s-Heerenberg, Gelderland

Deze burcht ligt er niet alleen prachtig bij, je kind kan er ook in de huid kruipen van een middeleeuwse ridder of een echte hofdame. Ga verkleed het kasteel door aan de hand van een gids en hoor het spannende verhaal over Kasteel Huis Bergh. Elk weekend in en schoolvakanties worden er rondleidingen voor kinderen gegeven en op zondag kan je meedoen aan een heuse ridderslag.

Meer informatie

11. Kasteel Keukenhof – Lisse, Zuid-Holland

We kennen de Keukenhof in Lisse vooral van de schitterende tulpen, maar op het landgoed vind je ook een fraai kasteel. Op dit moment wordt de zolder verbouwd, maar zodra die werkzaamheden afgerond zijn, kun je er een rondleiding volgen. En dan kun je ook nog een kijkje nemen bij de naastgelegen kinderboerderij met geiten, varkens, pony’s, konijnen en veel meer.

Meer informatie

12. Kasteel Doornenburg – Doornenburg, Gelderland

Een echt familiekasteel waar je kind de hele dag zoet is. Van een rondleiding tot een heus familieweekend vol spektakel met muziek, kindertheater, verhalenvertellers, vechtdemonstraties in harnas, dansworkshops, mogelijkheid om te boogschieten of je eigen Runensteen te maken, een middeleeuwse markt én lekker eten: hier heb je het.

Meer informatie

13. Kasteel De Schaffelaar

Kasteel Schaffelaar is een park met landhuis in Barneveld, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het landhuis dateert van rond 1850 en wordt gezien als het belangrijkste Nederlandse landhuis in neotudorstijl. Plaatselijk wordt het Kasteel De Schaffelaar

Meer informatie

14. Kasteel Nemerlaer, Oisterwijk, Noord Brabant

Kasteel Nemerlaer, dat voor het eerst in 1303 in de archieven wordt vermeld, is gelegen op een uitgestrekt landgoed, waarvan de kasteellanen uitkomen op een weg van Oisterwijk naar Boxtel. Het kasteel stond aanvankelijk bekend onder de naam Amerlaer, genoemd naar het riviertje de Amer (later Nemer) en Laer, een open plek in het bos. Voor groepen zijn het hele jaar door verhalenrondleidingen, spooktochten en kinderfeesten te boeken. Volwassenen en kinderen zijn welkom.

Onderwerpen:

  • Historie;
  • Spookverhalen;
  • Historie èn spookverhalen;
  • Kinderfeesten.

Meer informatie

15. Kasteel Nieuw Rande, Deventer,

Boven op een rivierduin met uitzicht op de stad Deventer, liet Albertus Jacobus Duymaer van Twist in 1857 een nieuw huis verrijzen temidden van een landschappelijke aanleg door
vader en zoon Zocher. Het landgoed is sinds 1996 eigendom van Stichting IJssellandschap; tegenwoordig is Hotel Gaia hier gehuisvest.

Meer informatie

16. Kasteel Bleijendijk

Landgoed Bleijendijk is een historisch, particulier natuur- en stiltegebied van circa 115 hectare met bos, lanen, waterpartijen en houtwallen in Vught, Noord-Brabant waar de frisse Essche stroom doorheen meandert, dat op holistische wijze wordt ontwikkeld. In het bos worden schoolkinderen door een groep vrijwilligers het hele jaar rond meegenomen in de beleving van de natuur door middel van natuureducatieprogramma’s.

Het bos en natuurbeheer vindt plaats in samenwerking met professionele hoveniers, de boerderij,
de kinderen van de natuureducatie en vrijwilligers uit de omgeving en vindt plaats in overleg met de wildbeheerder en imker, die toezien op resp. een gezonde wildpopulatie en zo’n 60 bijenvolken verspreid over het landgoed.

Meer informatie

17. Kasteel Oudaen, Utrecht

Een stadskasteel midden in Utrecht sinds 1296 gevestigd in het stadshart van Utrecht, het ligt op loopafstand van het Centraal Station. Terrassen, een brouwerij, het restaurant, diverse zalen en een geweldige trouwlocatie.

Meer informatie

18. Kasteel Oud-Poelgeest

Het Kasteel en het landgoed lenen zich voor een verrassende diversiteit aan evenementen. Het Kasteel anno 1668 was van de beroemde professor Boerhaave en is omgeven door een landgoed van 10 hectare vol loofbomen, een poortgebouw, boswachtershuis en een kapel. Daarnaast is het koetshuis anno 1900 met het aangrenzende hotel voorzien van alle gemakken zoals gratis parkeren, wifi en een sfeervol restaurant.

Meer informatie

19. Kasteel Montfoort, Utrecht

Kasteel Montfoort in het Utrechtse Montfoort, werd in 1163 door bisschop Godefried van Rhenen gebouwd ter verdediging van het Sticht tegen het graafschap Holland. Alleen een deel van de voorburcht staat er nog.

Meer informatie

20. Kasteel Wijnenburg, Gelderland

Kasteel Wijenburg of Huis te Echteld is een kasteel, van het type compact zaaltorenkasteel, in de gemeente Neder-Betuwe, gelegen aan de oostzijde van het dorp Echteld, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het kasteel is geschikt om in te Trouwen, er is een pop-up restaurant, en voldoende ruimte voor feesten.

Meer informatie

ProvincieKasteel
BrabantKasteel alderdriel
DrentheKasteel Coevorden
FlevolandKasteel Almere
FrieslandAld Slot
GelderlandKasteel Ammerzoden
GroningenEnnemaborg
LimburgKasteel Arcen
Noord-HollandKasteelruine Brederode
OverijsselHunenborg
Utrecht Kasteel Cammingha
ZeelandDe Zeeuwse Rozentuin
Zuid-HollandHet Binnenhof
BrabantKasteel van Asten
BrabantKasteel van Breda
BrabantKasteel Bauvinge
BrabantKasteel Boxmeer
BrabantKasteel Croy
BrabantKasteel Dussen
BrabantKasteel Geldrop
BrabantKasteel Heeswijk
BrabantKasteelruine Heusden
BrabantKasteel Helmond
BrabantRuïne Kasteel Hedel
BrabantKasteel van Gemert
BrabantKasteel Heeze
BrabantKasteel Henkenshage
BrabantKasteel Nemerlaer
BrabantMarkiezenhof
BrabantKasteel Maurick
BrabantKasteel Meerwijk
BrabantHet Kasteel van Sinterklaas (Helmond)
BrabantKasteel Tongelaar
BrabantHet witte kasteel
BrabantKasteel Wouw
DrentheHuize Echten
DrentheKasteel Havixhorst
DrentheKasteel Mensinge
DrentheLandgoed Oldengaerde
FlevolandRuine Kuinderburcht
FrieslandDekema state
FrieslandEpemastate
FrieslandPoptaslot
FrieslandMartena State
FrieslandPrincessehof
FrieslandSchierstins
FrieslandStania State
FrieslandUnia State
GelderlandKasteel Appeltern
GelderlandKasteel Batenburg
GelderlandKasteel Bergh
GelderlandKasteel Bronkhorst
GelderlandKasteel de Crannenburgh
GelderlandKasteel de Doornenburg
GelderlandKasteel Doorwerth
GelderlandKasteel Duno
GelderlandKasteel Hattem
GelderlandKasteeltuin Hemmen ‘t Slot
GelderlandKasteel Hernen
GelderlandKasteel Keppel
GelderlandKasteel Loevestein
GelderlandKasteel Mergelp
GelderlandKasteel Middachten
GelderlandKasteel Needrijnen
GelderlandKasteel Rosendael
GelderlandKasteel Ruurlo
GelderlandKasteel Slangenburg
GelderlandKasteel Ter Horst
GelderlandKasteel het Valkenhof
GelderlandKasteel Vorden
GelderlandKasteel van Wageningen
GelderlandKasteel Wijchen
GroningenFreylemaborg
GroningenPiloersma
GroningenMenkaborg
GroningenNienoord
GroningenVerhildersum
LimburgKasteel Baxen
LimburgKasteel Blitterswijck
LimburgKasteel Bollenberg
LimburgKasteel Bolgharen
LimburgKasteel Daelenbroeck
LimburgKasteel Eyckholt
LimburgKasteel de Grotte Hegge
LimburgKasteel Hoensbroek
LimburgKasteel Keverberg
LimburgKasteel Sint Gerlach
LimburgKasteel Terborg
LimburgKasteel Valkenburg
Noord-HollandKasteel Medemblik/Radboud
Noord-HollandHet Muiderslot
Noord-HollandKasteel Purmesteijn
Noord-HollandKasteel Sypestein
OverijsselKasteel Herikhave
OverijsselKasteel Rechteren
OverijsselLandgoed Singraven
Utrecht Kasteel Clarenburg
Utrecht Huis Doorn
Utrecht Kasteel Duurstede
Utrecht Vroegere Kasteel ten Goye
Utrecht Kasteel Woerden
Utrecht Kasteel de Haar
Utrecht Slot Zuylen
Utrecht Kasteel Rhijnauwen
Utrecht Oudaen
Utrecht Kasteel Montfoort
Utrecht Kasteel Cammingha
Utrecht Kasteeltoren Ijsselstein
Utrecht Kasteel Sterkenburg
Utrecht ’t Wapen van Haarzuylen
ZeelandKasteel Domburg
ZeelandKasteel Westhoeve
ZeelandLandgoed Renesse
ZeelandHuys ter Schelde
Zuid-HollandHuis ten Berghe
Zuid-HollandTe Merwede
Zuid-Hollandkasteel oud poelgeest
Zuid-Hollandkasteel duivenvoord
Zuid-HollandHuggens hofwijck
Zuid-Hollandpaviljoen de witte
Zuid-Hollandde lindenhof
Zuid-Hollandlandgoed te werve
Zuid-Hollandlandhuis de oliphant
Zuid-Hollandlandgoed Arttihove/Vidaa
Zuid-HollandHet heerenhuys
Zuid-Hollandauberge de kievit
Zuid-Hollandkasteel keukenhof
Zuid-HollandHerberg welgelegen
Zuid-Hollandkasteel oud wassenaar
Zuid-Hollandlandgoed tespelduyn
Zuid-Hollandlandgoed van belofte
Zuid-HollandHet oude stadhuys
Zuid-Hollandhet koetshuis

Andere kastelen:
Groningen: Borg Ewsum (Middelstum), Fraelemaborg (Slochteren), Menkemaborg (Uithuizen), Nienoord (Leek), Borg Verhildersum (Leens)
Drenthe: Havezathe Mensinge (Roden)
Friesland: Schierstins (Faenwâlden)
Overijssel: Kasteel het Nijenhuis (Heino), Kasteel Singraven (Denekamp), Kasteel Twickel (Delden)
Gelderland: Kasteel Ammersoyen (Ammerzoden), Kasteel Batenburg (Batenburg), Kasteel Huis Bergh (’s Heerenberg), Huis Verwolde (Laren), Kasteel Doorwerth (Doorwerth), Kasteel Cannenburgh (Vaassen), Kasteel Hernen (Hernen), Kasteel Rosendael (Rozendaal), Kasteel Middachten (De Steeg), Kasteel Vorden (Vorden), Kasteel Doornenburg (Doornenburg), Kasteel Wijchen (Wijchen), Slot Loevestein (Poederoijen), Kasteel Ruurlo (Ruurlo)
Utrecht: Kasteel Amerongen (Amerongen), Huis Doorn (Doorn), Kasteel de Haar (Haarzuilens), Kasteel Loenersloot (Loenersloot), Kasteel Duurstede (Wijk bij Duurstede), Slot Zeist (Zeist), Slot Zuylen (Oud-Zuilen)
Noord-Holland: Kasteel Radboud (Medemblik), Muiderslot (Muiden), Kasteel Brederode (Santpoort-Zuid), Slot Assumburg (Heemskerk)
Zuid-Holland: ’t Huys Dever (Lisse), Leidse Burcht (Leiden), Kasteel Duivenvoorde (Voorschoten)
Zeeland: Kasteel Westhove (Oostkapelle)
Noord-Brabant: Kasteel van Breda (Breda), Kasteel Dussen (Dussen), Kasteel Heeswijk (Heeswijk Dinther), Kasteel Helmond (Helmond), Kasteel Loon op Zand/Het Witte Kasteel (Loon op Zand), Kasteel Heeze (Heeze)
Limburg: Kasteel Aldenghoor (Haelen), Kasteel Hoensbroek (Hoensbroek), Kasteel Valkenburg (Valkenburg), Kasteel Keverberg (Kessel), Kasteel Limbricht (Limbricht)


Landgoedspullen

Leuke landgoedspullen

BoekenBoeken